Právna revue

Prehľad sumy

Minimálne výživné 2026: suma po rokoch a ako sa počíta

Stav právnej úpravy k 8. novembra 2026

Minimálne výživné je od 1. júla 2026 40,44 € mesačne na jedno dieťa od každého rodiča. Zákon o rodine ho určuje ako 30 % životného minima nezaopatreného neplnoletého dieťaťa (134,80 €). Výživné určené súdom môže byť vyššie, nižšie ako minimum byť nemôže.

Minimálne výživné po rokoch

Súčin 30 % a životného minima dieťaťa, zaokrúhlený na eurocenty. Údaj je orientačný, zákon pravidlá zaokrúhľovania pre minimálne výživné neuvádza.

Platné odŽivotné minimum dieťaťaMinimálne výživné (30 %)
1. 7. 2026134,80 €40,44 €
1. 7. 2025129,74 €38,92 €
1. 7. 2024125,11 €37,53 €
1. 7. 2023122,77 €36,83 €
1. 7. 2022107,03 €32,11 €
1. 7. 202199,56 €29,87 €
1. 7. 202098,08 €29,42 €
1. 7. 201995,96 €28,79 €

Čo zákon hovorí

Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom trvá, kým deti nie sú schopné samé sa živiť (§ 62 ods. 1). Obaja rodičia prispievajú podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov a dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov (§ 62 ods. 2). Bez ohľadu na to je každý rodič povinný plniť vyživovaciu povinnosť aspoň vo výške 30 % životného minima (§ 62 ods. 3).

Výšku výživného v konkrétnom prípade určuje súd. Podrobnejšie postupy pri rozvode a výživnom nájdete v článku Rozvod manželstva s maloletými deťmi.

Často kladené otázky

Koľko je minimálne výživné v roku 2026?

Od 1. júla 2026 je minimálne výživné 40,44 € mesačne na jedno dieťa. Je to 30 % zo životného minima dieťaťa (134,80 €). Do 30. júna 2026 to bolo 38,92 €.

Platí minimálne výživné každý rodič?

Áno. Každý rodič je bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinný plniť vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa (§ 62 ods. 3 zákona o rodine).

Je minimálne výživné to, čo určí súd?

Nie. Je to spodná hranica rozsahu vyživovacej povinnosti. Súd určuje konkrétne výživné podľa potrieb dieťaťa, schopností, možností a majetkových pomerov rodičov a podľa toho, ktorý z rodičov sa o dieťa osobne stará (§ 62 ods. 2 až 4 zákona o rodine).

Kedy sa minimálne výživné mení?

Mení sa spolu so životným minimom, ktoré sa upravuje každý rok k 1. júlu. Výpočet vždy vychádza zo životného minima platného v danom období.

Čo ak rodič nepreukáže príjem?

Ak rodič s príjmami z inej než závislej činnosti nepreukáže príjmy súdu, predpokladá sa, že jeho priemerný mesačný príjem je dvadsaťnásobok životného minima (§ 63 ods. 1 zákona o rodine).

Zdroje

Informácie majú všeobecný charakter a nenahrádzajú právne poradenstvo. Záväzné je znenie predpisu v Zbierke zákonov.

Súvisiace